0345-549360

Resomeren, de zachte en milieuvriendelijke uitvaart

Naar verwachting wordt binnenkort naast begraven en cremeren ook resomeren (ofwel watercrematie) toegestaan.

Hoe werkt het?

Watercrematie maakt gebruik van een oplossing op waterbasis. Dit versnelt het natuurlijke proces dat het lichaam na het overlijden doormaakt zoals bij begraven. Het lichaam wordt in een biologisch afbreekbare kist of wade in de Resomator geplaatst. In plaats van vuur combineert watercrematie water met een kleine hoeveelheid alkali (deze stof is een base en vinden we ook terug in shampoo, zeep en voedingsindustrie). Wanneer het resomeren voltooid is blijven er hagelwitte, steriele botten over. Deze worden vermaald tot as.  Indien gewenst overhandigen we de as aan de nabestaanden, net zoals bij een vuurcrematie.

Mileuvriendelijk

Resomeren is milieuvriendelijk en duurzaam. De rapportcijfers van NTO liegen er niet om. Stel dat iedereen in 2020 in Nederland geresomeerd zou zijn in plaats van gecremeerd. Dat zou een verschil zijn van 16055 ton CO2 (stikstof). Dat is vergelijkbaar met een jaarlijkse uitstoot van 4750 auto’s. Hoe eerder resomeren, hoe beter dit is voor ons milieu.

Kist of wade

Er mag dus geen houten kist in de resomator. De uitvaartkist kunnen we nog wel (her)gebruiken voor vervoer of tijdens een afscheidsplechtigheid. Naar verwachting verschuift de kist straks steeds meer naar een opbaarplank met hierop een wollen kist of een wollen wade. En natuurlijk met bijpassende afscheidsplechtigheid.

Kortom

Voorlopig begeleiden we u in persoonlijke uitvaarten voor cremeren en begraven. Maar zodra resomeren mag, zijn we er klaar voor.

Er gaat veel veranderen in de nabije toekomst. Het team van de Witte Roos Uitvaartverzorging is inmiddels al opgeleid om u hierover te informeren en resomatie-uitvaarten te verzorgen. 

Vooral als dit past bij uw toekomstige uitvaartwensen. Het dichtsbijzijnde resomatorium en uitvaartcentrum is al ingericht in Ommeren, ca. 20 minuten rijden vanaf Culemborg.

Neem gerust contact met ons op om te bespreken of resomeren bij u past.

Contact

terugkijken op afscheid

De Witte Roos Uitvaartverzorging / Hanny van Keulen, Gouwestraat 12, 4105 ZK Culemborg, 0345-549360 of 06-26236207  /info@dewitteroosuitvaartverzorging.nl| KvK 70959730 |  BTWnr NL112202949B02 / vrij van BTW / IBAN: NL10KNAB0257137122